Kérdése van? Hívjon minket! +3623232778

Blog

A szivattyúválasztás - Jó ha tudod!

Mosómester
Mosómester
2023.08.04 11:21
A szivattyúválasztás - Jó ha tudod!

Nagynyomású szivattyúk - Jó ha tudod!

A Magyarországon forgalomba helyezett önkiszolgáló mosókban alkalmazott magasnyomású szivattyúk típusa szabadon változtatható.

Mit is jelent ez...

A technológiák leggyakrabban alkalmazott szivattyú típusai:

  • Interpump
  • Cat pump
  • Hawk
  • Annovi reverberi

Ezek gyakorlatilag azonos felfogatási pontokkal rendelkeznek, a víz ki- és bemeneti csatlakozások is ugyanúgy vannak elhelyezve, és azonos méretűek. Tehát bármelyik szivattyú helyettesíthető más típussal.

Fontos szempontok a választás előtt:

Figyelembe kell venni, milyen teljesítményű erőforrás üzemelteti a szivattyúnkat, tehát hány Kw-os a villanymotorunk, valamint hogy milyen fordulaton tudja meghajtani a szivattyút. Ezek általában 1000, 1200, 1450 vagy 1750 RPM, de léteznek inverteres villanymotorok is. Ezeknél a fordulat-tartományokat kell figyelembe venni.

Fontos tudni hogy milyen szivattyút válaszunk. Ez nagyban befolyásolja majd hogy milyen maximális nyomás és vízszállítás realizálható.

Ami még lényeges, hogy az eredeti szivattyúnk milyen maximális nyomásra (Bar) és víz szállításra képes (L/perc).

Amit biztos hogy még cserélni kell a típusváltás alkalmával, az a kuplung és a kuplungharang. Ez a villanymotor és a szivattyú közötti rugalmas tengelykapcsolatot biztosítja, és rögzíti a szivattyút a villanymotorhoz a kuplungharang segítségével. A felfogatási pontok megegyeznek.

Léteznek úgynevezett kuplung nélküli változatok is, ezeket is lehet cserélni és átalakítani kuplungosra. (volt szerencsém ilyen változatokat átszerelni és van erről egy privát véleményem!)

A villanymotor az indítás pillanatában azonnal leadja a teljes nyomatékát, ez úgy hat a szivattyúra, mintha az autónkat a kulcs elfordításának pillanatában teljes gázzal elindítanánk (mondanom sem kell, ahol nincs kenés (olaj), az milyen súrlódásnak van kitéve). A kuplung sem a legkíméletesebb megoldás, de talán kíméletesebb, mint a kuplung nélküli.

A tengelyátmérők tekintetében a villanymotor tengelye a H100/112 szerkezeti forma esetén 28 mm, az ehhez kapcsolt szivattyúé pedig 24 mm, amit a kuplung konvertál.

Miért éri meg kiváltani a meglévő szivattyúkat egy más típusra? Természetesen az ár érték arány!

Érdemes megnézni a kínálatunkban milyen jelentős árkülönbség van a márkák között, de amit mi már 10 éve alkalmazunk és preferálunk, az a Hawk márka. Nem csak tartós, de ár érték arányban messze megelőzi az Interpumpot vagy a Cat szivattyúkat.

Csere előtt kérj tőlünk tanácsot, szívesen segítünk akár beszerzésről akár cseréről van szó.

Hawk szivattyúink <-katt